Autor Wiadomość
Magdalenka
PostWysłany: Pią 21:11, 20 Cze 2008    Temat postu: ŚCIĄGA na nawożenie

Może komuś się przyda na poprawce, przejrzyjcie bo jest kilka błędów literowych (spieszyłam sie pisząc ją w nocy przed egzaminem )

Rodzaje orek:I ZASADNICZE:
1Podorywka- o.płytka 8-12 cm, wykonywana bezpośrednio po zbiorze roślin. Zad
-przykrycie resztek pożniwnych i przyspieszenie rozkładu
-spulchnienie gleby(zahamowanie strat wody)
-niszczenie chwastów, chorob i szkodników
-ułatwienie wykonania następnej orki
-przyoranie obornika lub nawozów wapniowych
2O.siewna- śr.głęboka 15-20cm, przygotowuje pole pod zaisew roślin ozimych, Zad:
--dobre i silne pokruszenie skiby
-dobre wymieszanie i spulchnienie wierzchniej warstwy uprawnej
-dokładne dołożenie skiby, aby na dnie bruzdy nie bylo wolbych przestrzeni
-niekkiedy przyoranie obornika i nawozów min
3.O.przedzimowa-ZIĘBLA- o głęboka 20-30cm, wykonywana późną jesienią, Zad:
-spulchnia glebe
-zwiększa pow,gl wystawionej na działanie mrozu przez pozostawienie skiby wysztorcowanej
-niszczenie chwastów
-wydobycie z głębszych warstw najdrobniejszych cząstek glebowych, które dostały się tam z warstw powierzchniowych
-zwiększenie miąższości warstwy uprawnej oraz niszcze podeszwy płużnejm ( o ile jest) przez pogłębienie orki
=niekiedy przykrycie obornika oraz nawozów min
-doprowadzenie gleby do stanu, który ułatwia i przyspiesza wykonanie uprawy wiosennej
II.O.UZUPEŁNIUAJĄCE
1 Odwrotka- śr.głęboka, przykrywająca obornik lub nawozu zielone, gł na glebach ciężkich
2Wiosenna- powoduje przesuszanie gleby, wykonywana w uzasadnionych przypadkach, np. gdy wiosna stosuje sie obornik, na glebach bardzo wilgotnych, przy uprawie roślin późnego siewu
III.SPECJALNE
1 o.agromelioracyjna- bardzo głęboka, na gl lekkich 45cm, na gl ciężkich 60cm
2Terenów zadaniowych- stos do zaorania trwałych uzytków zielonych, wykonywana najczęsciej jesienią.
UPRAWKI
Uprawki zastępujące orkę:
-pług talerzowy
-brony talerzowe
-glebogryzarki
-pługofrezarki
-łopata obrotowa
Uprawki spulchniające i wyrównujące rolę:
1Kultywatorowanie- polega na głebszym spulchnianiu, kruszeniu i mieszaniu roli bez odwracania, Zad:
-spulchnianie i wymieszanie zbyt zelżałej roli wiosną
-niszczenie chwastów i skorupy gleb
-wyciąganie rozłogów perzu
-rozrywanie skib po orce zwł na glebach związłych
-wymieszanie z rolą nawozów min, wymagających średnio głębokiego przykrycia
-zastępuje orkę
2Bronowanie- płytkie, powierzchniowe spulchnienie roli. Stosuje sie po orkach i kultywat w celu wyrównania powierzchni roli i pokruszenia skib i brył
Cel;
-zmniejszenie strat wody z gleby przez ograniczenie parowania
-niszczenie skorupy glebowej i chwastóe
-mieszanie nawozów min z glebą -przyrycie nasion
3.Włókowanie- najpłycej działąjąca uprawka spulchniająca wtrównująca zaoraną rolę
4.Włoka- wyrównuje pow, roli, kruszy zaskompienie, wyrywa i zaspypuje wschodzące chwasty; wyrównanie roli przez włókowanie- zmniejszenie ogólnej pow. Parowania
Uprawki ugniatające i kruszące rolę:
1wołowanie- zagęszcza określone warstwy roli, uprzednio zanadto spulchnione innymi urządzeniami, Cele:
-poprawa stosunków wodnych
-cząstki gleby dociskane do nasion
-ugniecenie pow- dokładne wykonanie siewu płytkiego
-przyspieszenie osiadania roli
-niszczenie skorupy
ZESPOŁY UPRAWEK:
1 Zesp. Upr Pożniwnych (podorywka +bronowanie)
-przyoranie resztek pożniwnych i chwastów
-zwiększenie wilgotności uprawianej warstwy
-zwalczanie chwastów nasiennych i rozłogowych
2.Zesp.upr, przedsiwnych (orka śr+bronowanie,po3-4tyg siew, nawozów min)
-przygotowanie roli do ziewu rośl
-zniszczenie chwastów nasiennych
-wymieszanie nawozów min lub przykrycie i przemieszanie obornika z rolą
3.Z.u.przedzimowych- celem jest wykorzystanie okresu zimowego do poprawienia struktury roli i nadania jej sprawności oraz do zmagazynowania max ilości wody
4.Z.u.wiosennych
-zmniejszenie nieproduktywnego parowania wody
-przyspieszenie przesychania i nagrzewania sie roli przez powierzchniowe spulchnienie
-przykrycie i wymieszanie z glebą nawozów min
-przygotowanie roli pod siew i sadzenie rośl
5.Z.u.pielęgnacyjnych(bronowanie, wałowanie)
-zwalczanie chwastów
-niszczenie skorupy gl
-zmniejszenie parowania przez spulchnienie
-obsypywanie roślin
UPRAWA gleb lekkich
-powinna chronić gl, przed wysychaniem, substancje org przez zbyt szybką mineralizacją
-należy ograniczyc liczbę zabiegów uprawowych, które powodują -przewietrzenie gl,
-obornik przyorywac o.przedzimową
-uprawe wiosenną zaczynać jak najwcześniej
Upr.gl.Ciężkich
-zabiegi wykon przy optymalnej wilgotności
-należy ułatwic wymianę powietrza
-gł orka przezimowa warunkuje dobre działanie strukturotwórcze mrozu
-wymagają stosowania energicznie działąjących narzędzi spulchniających (łatwo sie zakopiają i zbrylają)
Uprawa gleb organicznych
-do orki należy używać pługów z okładnicami śrubowymi, które dobrze odwracają ale nie kruszą skib,
-orki powinny być płytkie, wały gładkie przyspieszają osiadanie gl
-nie stosuje sie kultywatorów ani bron cięzkich
upr gl mna terenach silnie urzeźbionych
-powstrzymanie lub oslabienie spływu wody
-zwiększ wsiąkania wody
-poprawienie odporności wierzchniej warstwy na rozmywanie
-okra w poprzek stoku
-właściwy dobór roślin i zmianowanie
Plon gł- rośliny, które najdłużej zajmują pole, mają najwięk znaczenie gosp i przynoszą najwięk dochód
poplon-rośliny uprawiane po zbiorze wczesnego plonu gł,( letnie, ozimetzn miedzyplon)
uprawa wspólrzędna- polega na równoczesnej uprawie na określonej pow róznych gat warzyw; polecana w gosp ekolog, uprawach biodynam, w ogrodach działk i przydomowych
uprawa roli na terenach zieleni zalezy od:
-powierzchni terenu
-warunków glebowych
-gat uprawianch rośl
-terminu wykonywania prauprawy
Trawniki:koszenie, nawożenie, likwidacja, zakładanie,
Kwietniki:-uprawa kilka razy do roku, w miastach: zakłądanie zieleńców, skwerów na terenach zdewastowanych
Systemy upr roli:
-tradycyjna uprawa płużna
-uprawa bezorkowa( bezpłużna)
-siew bezpośredni w rolę nieuprawioną
System upr płuznej (tradycyjny):
-wiele różnorodnych uprawek
-większenakłady pracy, czasu i energii
-większy koszt uprawianej
Systemy uproszczone- zmniejszaenuie energochłonnosci przy tworzeniu db warunków kiełkowania nasion
-wzrost, rozwój i plonowanie rośl
1 ogranicznie liczby zabiegów uprawowych: herbicydy i nawadnianie
2.stso narzędzi o nowych konstrukcjach: glebogryzarki, brony wahadłowe, wały strnowe, agregaty uprawowe
Syst. Uproszczone:
1.upr bezorkowa-orka zastęp uprawą glebogryzarki, zestawami uprawowymi biernymi i ozimymi
2upr konserwująca- łączy efekt ekonomiczny z dział proekolog
3.siew bezpośredni- w rolę nieuprawianą (uprawa zerowa):specjalne siewki, odpowiednie herbicydy, nawozy min.

NAWOZY:
naturalne: obornik, gnojówka, gnojownica, odchody zw
ograniczne: komposty:gospodarskie, biodynamiczne; naw. Zielone
Znacznie nawozów org:
-podnoszenie żyzności gl, zawartości próchnicy, poprawa wł, fiz, chem i biol
-wzbogaca gl w makro i mikro skl
-zwiększa poj sorpcyjną
-zwięk zawartośc CO2
-ograniczają wypłuk skł,pokarmowych
Wpływ na wł, fizyczne:
-spulchniające dział na gl.ciężkich
-zwiększ zwięzłości gleb lekkich
-zmniejszenie gęstości obj, gl
-zwięk zaw. H2O
-poprawa stos powietrznych i cieplnych
-polepszenie struktury
Wpływ na wł.chem:
-uzupełnienie zapasów gl we wszystkie makro i mikro skł pokarmowe
-wzbogacanie w CO2
-zwięk poj sorpcyjnej
Wpływ na wł.biol:
-zwięk zaw próchnicy
-dostarczenie pokarmu dla org glebowych
-zwięk liczby org gl
OBORNIK- odchody zwierzęce: stałe +płynne+ściółka
jakość obornika zależy od skł. Odchodów iściólki
Skł chem obornika:
-75% wody, 20% subst.org,3-5% zw.min w tym średnio:N-,05%, P2O5-0,3%,K2O-0,75%,MgO-,02%, CaO-0,4%, mikroskł
Przemiany obornika podczas przechowywania:
świeży obornik- niewłaściwy stosunek C:N w naszych warunkach klim, przeoranie obornika 2x w roku: jesień lub wiosna, przechowywanie -6miesiecy- przemianny zw. Azotowych i bezazot. Uzależnione od ilości powietrza w oborniku ( stopień ubicia), najkorzystniejsze przemiany umiarkowane tlenowe warunki.
W oborniku luźno składowanym przeważają procesy tlenowe
celuloza/skrobia/ligniny-zw.bezazot—drobnoustr/rozkład-->CO2+H2O+energia
C6H10O5+6O2-->6CO2+5H2O
-wew.pryzmy obornika- war.beztlenowe
Ze.azotowe obornika: białko, mocznik, aminokwasy
białko—war.tl/hydroliza-->aminokwasy--amonifikacja-->amoniak
CO(NH2)2mocznik+2H2O-->(NH4)2CO3 węglan amonu
(NH4)2CO3--->2NH3+H2CO3-->CO2+H2O
war.beztlenowe:
białko.mocznik----rozkład-->H2S siarkowodór
Sposoby przechowywania obornika:
w oborach pod zwierzętami
na zwenątrz na gnojowni-oddzielone stałe od płynnych FERMENTACJazimna lub gorąca
Wykorzystanie skł pokram z obornika przez rośliny w oborniku:
zw. organiczne(przewaga, nie pobierane przez rośliny) +zw. Min
-wykorzy przez rośl zalezy od szybkości rozkładu obornika:
I rok wykorzy N i P – 25% K- 55%
przeciętnie rośl wymagają 150 kg N*kg-1
Stosowanie obornika: raz na 3-4 lata w dawce 40-60 ton/ha
Sposoby obliczania ilości obornika w gosp: 1 waga zw x 25
Gnojówka
-to przefermentowane odchody płynne zwierząt, otrzymana jest w tzw płytkich gnojowniach, w których mocz jest odpr do zbiorników
Skład: N-0,5% jako mocznik. P2O5- 0,05%. K2O- 0,8% + niewielkka ilość mikroelementow, czynne zw org tj. Auksyny i witaminy m.in. Wpływają na regeneracje i wzrost rośliny
Zastosowanie:
-pod wszystkie roślinuy, na wszystkich glebach,
-na gl zadaniowe stos gnojówke przed deszczem,
-rozcieńczoną można stos w szklarniach
Gnojowica- zw płynnym obornikiem,
-uzyskiwana jest w tzw oborach bezściółkowych
-odchody zwięrząt (stałe i płynne)
-fermentacja gnoj w war beztlenowych (niekorzyst)
-stos na gl lekkie, przewiewne
! nie wolno stosować gnoj pod warzywa i krzewy jagodowe oraz w sadach- wzgledy higieniczne
Dawka: 40 ton/ha (20-30 cm3/ha)
Wartość zależy od:
-gat zwierząt, ich żywienia, sposobu przchowywania, rozcieńczania wodą
POMIOT PTASI- nawożorg szybko dizałający
skł: H2O 55%, N-1,4, P2O5 1,2, K2O1,3, CaO 2,4, MgO 0,4
-b.dobry dodatek do kompostów, stos na wszystkie gl, pod wszystkie rośl, w szklarniach (ogorki róze)
Fekalia_ odchody ludzkie
-nie należy stos surowych fekalii, dopieor poprzekompostowaniu
skl: mikro i makro skl, met, cięzkie, fosforany (proszki do prania), pozostalości (leki), NaCl.
Komposty gosp:
resztki rośl- liście, chwaty-rozlogi perzu, odpadki kuchenne,
do prawidlowego rozkladu-optymalny stos C:N
C:N 15:1 kompost dojrzaly, C:N 50:1 kompostowane zielone rosl
Sklad kompostu
N 0,6, P2O5-0,3, k2O 0,4 + pozostale jak w oborniku.
Nawozy zielone: rośl uprawiane na przyoranie w celu uzyźnienia gl
Zalety:
-zwięk zaw próćhnicy i poj wodną gl
-poprawienie struktury gl, , zbogacają gl w azot (rośl motylkowe)
-przemieszczaja skl pokarmowe z glebszych warstw gl do wierzchnich
-podwyzszaja aktyw mikrobiol gl
-przedluzaja pokrycie gl roslinnoscia co przeciwdziala erozji i chroni przed wyplukiwaniem rozpuszczalnych skl min z gl
-ograniczaja zakwaszanie
Sposoby wykorzyst rośl na n.zielone:
-przyoranie calych roślin(zasadne na gl lekkich i w pros ogrodniczej)
-przyoranie resztek pożniwnych po wykorzyst i przeznaczeni gl masy częsci nadziemnych na pasze dla zw
-przyoranie świeżych rośl, przywiezionych z innego pola.
Rośl przeznacz na n.zielony:Motylkowe: łubin, peluszka, wyka, koniczyna
Krzyżowe: gorczyca, rzepak, rzepik
Trawy: żyto
inne: facelia, gryka, słonecznik
Najlepsze motylkowe, bo: wytw duża masę, weiążą wolny azot, sa żasobniejsze w skl, pokarm, wytw większy i glebszy syst korzeniow, mają wieksza zdol dpobierania skl pok ze zw trudno rozpuszcz niz inne rosl

Terminy uprawy:
-plon gl
-poplony letnie
-poplony ozime
-wsiewki poplonowe
-przedplony
Plon gl-uprawione od wiosny do jesieni, stos przede wszystkim na gl lekkich i przepuszczalnych, zalecane : łubin żółty, łubin wąskolistny
Poplony letnie- wysiew- lipiec do pocz sierpnia, przyoranie jesienią, na gl lekkich można przyorac również wisona, po wfcześnie zebranych warzywach, zalecane-bobik, łubiny
Poplon ozime- wysiew we wrześniu, przorane w polowie maja, przesuszenie gl, dodatk0owa orka, zalecane : żyto, rzepak ozimy,
wysiewki poplonowe-wysiwe latem w roslnę uprawian w plonie gl,
przedplony- wysiwe wczesna wiosna, przyorane w maju, gorczyca, facalia, przesuszenie gl
Makroskł C,H,O -z wody i powietrza; N,P,K,Ca,Mg,S
Mikro skl: Fe,B,Cl,Mn,Cu,Zn,Mo,Co,Ni
dla prawidlowego wzrostu niezb skl powinny:
-wyst w formie dost dl arosl, w optym stężeniu, między stęż różnych skł w rozt gl musi wyst pewien stan równowago
Zapotrzebowanie zalezy od:
-gatunku i odmiany, fazy rozwojowej, dł okresu wegetacji, bud syst korzeniowego, wilgot gl i powietza, rodz podloza,zasob gl w skl pokarm, zmianowania upr rosl, wyst chorob i szkodnikow.

Prawa nawozowe:
1prawo zwrotu(Boussiugoult)-aby gleba nie utracila żyzności konieczne jest zwacanie jej wszystkich skl pokarm pobranych przez rosl
2.Nowe p.zwrotu(Voisiu)-aby gl nie utracila żyznosci konieczne jest zwracanie jej zw przyswajalnych, które znikaja z niej w nastepstwei stos nawozów min, zawierajacych 4 post pierwiatki NPKCa
3P.minimum(Liebig)-Wysokośc plonu jest proporcjonalna do ilosci skl pokarmowego znajdujacego sie w gl w niedost ilosci w stos do potrzeb rosl czyli w minimum
4P.maksimum (liebig)-nadmiar substancji przyswajalnej w gl ogranicza skutki dzialania innych subst i w nastepstwie powoduje obnizke plonu
5.p.pierwszenstwa wartości biologicznej (Voisiu)-stos nawozow musi miec na celu przede wsyztskim poprawe wartosci biologicznej plonu, ktora ma wiekszeznaczenie aniezeli jego wysokosc.
Azot w glebie: ogólna zawartość 0,02-0,4%
95-99% azotu glebowego w wierzchniej warstwie
Formy azotu:-organiczny-95-99% dostepny po mineralizacji subst organiczne
-mineralny1-5% -( N-NH4, N-NO3)
-gazowy( w powietrzu gl azot elementarny) i tlenki N2O, NO,NO2, w pow atm 78%
Źródła:- resztki rośl, obornik i inne nawozy org, nawozy min, wiązania wolnego azotu przez bakterie, opady atmosf
Wykorzystanie: z nawozów min max 80%, z nawozów org w 1 roku 25%, z opadami atm dostaje si edo gleby do 40kgN/ha
Biologiczne wiazania azotu: baketrie brodawkowe do 200kgN/ha/rok i wolno żyjące ok 20kgN/ha/rok
NH4+ -pobierany przez rośl i drobnouistroje, sorbowany wymiennie i nie wymiennie, nitryfikacja, utlenianie
NO3—pobierany przez rosl i drobnoustroje, wypłukiwany, amonifikacja, denitryfikacja.
Przemiany zw azotu w gl: Proteoliza- uwalnianie azotu aminowego ze zw organiczne
Amonifikacja- redukcja azotu aminowego do amoniaku Norg-->R-NH4+CO2+inne produkty+energia, powstaje:
R-NH2+H2O-->NH3+ROH+ energia uwolniony amoniak łatwo ulega utlenieniu do No2 i No3
Nitryfikacja- biologiczne utlenienie amoniaku do azotanów (war.tlenowe)
2NH4+3O2-->2HNO2+2H2O+2H powst: 2HNO2+O2-->2H+2NO3
Denitryfikacja-redukcja azotanów przeproadzana przez drobnoustroje prowadzi do uwolnienia azotu przebiega w war beztlenowych NO3-->NO2-->NO-->N2O-->N2
Straty azotuL -wynoszenie z plonami, wymywanie azotu (ok80kg/ha/rok zalezy od rodzaju gl, dawki nawozu azot, gat rosliny), utlenianie do atmosf amoniaku 50kg/ha/rok, dnitryfikacja, erozja wodna
FOSFOR w gl: ogl zaw:0,03-3%
średnia zaw fosforu oólnego w gl min: 60-70% W ZW MIN, 30-40% W ZW ORG
Mineralne zw fosf ogolnego:- rozp w wodzie, zw trudno rozp, zw,b.trudno rozp.
Organiczne zw fosforu:fityna, kw.fitynowy i jego produkty, kw.nukleinowe, kw fosforotłuszczowe, lecytyna, nukleoproteidy, resztki roslinne i zw, próchnica
Formy:-aktywna w rozt, gl jony PO4,HPO4,H2PO4, rozpusz,org zw fosforu np. estry kwasów fosforowych
-ruchomy-fosforany zaadsorbowane na pow uwodnionych tlenkow Fe i AL min ilastych, subst org, swieżo stronconych bezpostaciowe fosforany Ca, Fe, AL
-zapasowy-stracone fosforany, które uległy krystalizacji.
Wykorzystanie przez rośliny z nawozów ok 25%
Zawartość fosforu zalezy od:- odczynu, poziomu przyswajalnego fosforu, wilgotności gl, rośliny, sposobu umieszczania nawozu w gl.
Pobieranie fosforu przez rośliny: H2PO4 (z tego naj do 7ph)HPO4 od 7pH, z niektorych polaczen org
Czynniki wpływajace na dostepnośc P: fizyczne (wilgotnosc, temp, sklad mineralny, struktura gl), chem(odczyn, materai orgm hydroksytlenki, Al, Fe, Interakcje z innymi jonami), nawozowe( forma chem, rozpusazczalnosc w wodzie), biolog( aktywnosc roslin, mikroorganizy, mikoryza)
POTAS- ogol, zaw 04-2,5%
Formy:mineraly krzemianowe i glikokrzemianowe90%, zw.org, potas roztworu glebowego 1%, potas wymienny1,5-5%,potas niewymienny
Źródła:minerały potasowe (skalenie alkaliczne, muskowit, biotyt, illit, chloryt, montmorylonit, werikulit, plagiklazy), nawozy org i min, opady atmosf ok 3kg rej przemysl, 12 kg/ha rej rolniczy.
Straty zależą od: ilości cz spławialnych a przede wszystkim od zaw koloidów, odczynu, wielkosci opadow atm, sposobu użytkowania gl, wielkosci dawki , rodzaju oraz terminu stosowania nawozow potasowych lub innych, erozji, wielkosci plonów.
Czynniki organiczajace pobieranie: niskie temp, susza glebowa, zbyt niski lubi zbyt wysoki odczyn gl, nadmierne zagęszczenie glebyu w strefie ukorzeniania sie, niedost odżywnianie rosl azotem, niewłasciwy ilosciowy stos kationow Ca, Mg,Na, NH4 do jonow potasu.
Ilosc pobranego potasu 40-250 kg zalezy od: gat rosl, zaw przyswajalnego potasy, zaw innych jonow, odczynu, wilgot, aktuwnosci biolog gl, aeracji gl
MAGNEZ w gl – ogol zaw 0,1-2,0%
Formy:-ruchomy-wymienny w ks
aktywny-rozpuszcz w roztw gl
-trudno dost – strukturalnie zw w siatce krystalicznych min oraz zasorboeany w min ilastych typu2:1
-zawarty w zw organicznych
Źródła: wietrzenie min, mat org, nawozy min i org, opady atmosf,
Czynniki powod ubozenie gl w Mg: opad atm- wymywanie, sorpcja niwymienna, biolog, chem, krystalizacja żeli.
Czynniki wpływajace na zawarttosc Mg w rośl: naturalna zasobnosc gl w formy Mg przyswajalnego, odczyn nagromadzenie zw fluoru w srodowisku, kwasne deszcze, gat, wiek i część rośl, pora roku, obecnosc innych kat w roztw glebowym, antagonizm i synergizm
Wapń -cał zaw 0,3-1,5%
Formy:- skł min, sole rozp ( ł- azotany,chlorek, dwuweglan, T-węglan, siarczan, fosforan), jony wapnia w roztw gl, mat org, wapn w ks
Wapniowanie-zapewnia roślinom odpowiedni odczyn i poprawia właściwości fizyczne gl oraz przywraca utracone ilości wapnia
źródła: min pierwotne, niektore nawozy min i org, opady atm, nawozy wapniowe.
Straty: wymywanie przez opady, erozja wodna lub wietrzna, odprowadzanie z plonami
pobieranie: w formie jonu Ca2+ z soli wapniowych rozpuszcz w roztw gl lub bezposr z ks
zalezy od: zawartosci Ca wymiennego, stopnia wysycenia Ca KS, rodzaju koloidów gl, ilości i rodzaju unnych zaadsorboiwanych kationów, zaw w gl niektórych skł, gat rośl
pob obniżają: duże dawki K+, Mg i jony NH4, a zwiekszaja pob: niewielkie dawki Mg i jony NO3
Mikroelementy:żródła – skala macierzysta, subst org, środki och roślin, nawozy min i org, zanieczyszczenia środowiska
Wzrost znaczenia-wyczerpanie gl z przyswajalnych form- zwiekszajacy sie poziom nawozenia NPK, wyprowadzenie ochrony dajacych wysokie plony, systematyczne odkwaszanie gl kwasnych, stos nawozów min skoncentrowanych
Niedost zaopatrzenie: obnizenie plonow, pogorszenie jakosci plonów, wyst objawow chrobowych.
Czynniki wpływajace na zawartosc mikroel: ks, pH gl, potecjal okydoredukcyjny
Rola-powierzchniowa warstwa gl, na którą bezposrednio działają narzędzia i maszyny uprawowe
tekstura roli- właściwy sposob ułozenia gruzełków,
trwałość agregatów zdolnośc do utrzymania przez poszczególne agregaty określonej wielkosci i kształtu.
Porowatosc- to suma wszystkich wolnych przestworów w jednostce objetości gl, które zajete sa przez wode lub powietrzne

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group